Hoppa till sidans innehåll

Idrott och integration


Foto Erik Englund

Foto: Erik Englund

I en artikel i Aftonbladet kunde man i början av månaden läsa om Erik Englunds initiativ att starta korplaget Flyttfågel FC: Ett lag för ensamkommande flyktingbarn.

Erik Englund tröttnade på att vara upprörd på samhällsutvecklingen. I stället tog han pengar ur egen ficka och köpte all utrustning som behövdes för att starta Flyttfågel FC.

– Det handlar ju inte bara om fotboll utan om att få ett sammanhang här i Sverige, säger han.

Läs hela artikeln här.

Korpen kommer ta en allt större och viktig ställning till integrationssamverkan i sin verksamhet. Korpen Stockholm och Korpen Malmö är två föreningar som diskuterat olika sätt att hjälpa till när det gäller den ökade strömmen av flyktingar till Sverige. Vi tog ett snack med Henrik Teljfors och Johan Jönsson som båda arbetar med integrationsprojektet i de olika föreningarna.

Henrik Teljfors

Hallå där Henrik...

Berätta lite om ert fotbollsprojekt Världsmästerskapet!
Vår fotbollskommitté har under hösten diskuterat olika sätt att hjälpa till när det gäller den ökade strömmen av flyktingar till Sverige. Vi kom på idén att anordna en fotbollscup där befintliga korplag mötte lag bestående av asylsökande och ensamkommande. Idén förädlades sedan av kommittéledamoten Maria Sonnerby som föreslog att vi istället skulle blanda upp lagen för att öka integreringen. Maria är numera projektledare för Världsmästerskapet som cupen heter och vi har fått pengar från Stockholms Läns Landsting för att ro det hela i hamn.

Vi har tagit hjälp av organisationen Internationella Bekantskaper som har haft kontakt med de asylsökande och våra samarbetspartners Intersport och Nike sponsrar med skor och benskydd. Alla som deltar i cupen (spelare, domare och funktionärer) ställer givetvis upp ideellt.

Varför har Korpen Stockholm valt att dra igång projektet?
Eftersom Korpens motto är ”Alla är välkomna” tycker vi att det är viktigt att visa att det inte bara är tomma ord utan att det faktiskt är så också. Vi vill få de asylsökande att känna sig inkluderade i det svenska samhället. Vi vill även göra vårt för att motverka de invandrarfientliga krafter som finns i vårt land. Korpen ska stå för medmänsklighet och en vilja att föra människor samman.

Kommer Världsmästerskapet fortsätta även framöver?
Ja, tanken är inte att detta ska vara en engångsföreteelse utan att cupen ska spelas två gånger per år. Den här gången har vi inte gått ut med någon direkt inbjudan till cupen utan istället handplockat korplagen. Framöver kommer vi erbjuda plats till övriga korplag som vill vara med. Förhoppningen är även att kunna ha fler tjejer med i kommande upplagor av Världsmästerskapet.

 

Johan Jönsson - riktig bild 

Hallå där Johan...

Varför har Korpen Malmö valt att dra igång projektet?
Just nu är allt i sin uppstart men Korpen Malmö vill dra sitt strå till stacken när det handlar om att Malmö ska vara en välkomnande och inkluderande stad. I Korpen har vi en närmast unik möjlighet att anpassa vår verksamhet utefter vad nya medlemmar i föreningen vill ha. Vår fotboll är såklart en självklar verksamhet, men utbudet behöver breddas för att fler ska kunna vara med hos oss.

Vad gör ni för insatser just nu?
Föreningens MåBra-fotboll är en jättebra verksamhet för ändamålet och den rullar ju redan sedan ett par år tillbaka. Den går alldeles säkerligen att utveckla och sprida till andra platser och andra människor i Malmö. Vi tittar även på hur vi ska öppna upp föreningen för att exempelvis kunna locka fler tjejer födda utomlands att idrotta hos oss.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:17 Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info