Hoppa till sidans innehåll

2019 blev ett nytänkandets år.

  • Skapad: 03 MAJ 2016 15:15

Läs Verksamhetsberättelsen för 2019 här 

Under 2019 gungade det till lite för vår 75-åriga organisation. Det blev inte lika självklart att vi kan räkna med de statsbidrag vi tidigare fått. Vårt uppdrag som motionsidrottsförbund är dessutom inte lika unikt i den stora idrottsfamilj vi tillhör och flera andra förbund har börjat satsningar på motionärsnivå.

Det gångna året blev därför ett år med nytänkande och reflektioner över hur 20-talets Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet ska fortsätta utvecklas. Redan nu har vi flera goda exempel på hur finansiering kan göras utanför statsbidragen och möjliggöra verksamhetsutveckling. Några av våra pågående projekt har finansierats med god hjälp av Postkodsstiftelsen och Allmänna Arvsfonden. För att vi ska fortsätta att vara en organisation med spets så kan det också handla om samarbeten med kommersiella aktörer. Men här måste vi vara noggranna och se till att den typen av samarbeten ger oss rätt leverans tillbaka och att vår samarbetspartner delar vår värdegrund.

Just vår värdegrund är något jag tänkt mycket på, likt ett mantra. Vi får aldrig glömma att vår position handlar om att Korpen erbjuder en plats för möten mellan människor där alla platsar, har roligt och motionerar tillsammans. Det är en fin bild att framkalla i ett alltmer stigmatiserat samhälle.

I Korpens arvsmassa ligger företagsidrotten nedärvd. Företagsidrotten är själva anledningen till vår existens. Därför blir det också angeläget för oss att göra den aktiva arbetsplatsen till ett prioriterat verksamhetsområde. Under 2019 påbörjade vi både kreativt tankearbete och satte ett mål för hur vi ska kunna bli ännu bättre på att vara närvarande ute i arbetslivet.

Förra årets intensifiering av vår digitalisering slet hårt på hela organisationen. Men det finns ingen annan möjlig väg att gå – vår plats på den digitala arenan gör oss ännu mer tillgängliga som ideell organisation.

Vägen fram har stundtals varit krokig, men tack vare det stora engagemang som finns i organisationen har vi tagit klivet in i det som är en del av framtiden för oss.

Slutligen vill jag hurra lite extra för det som blivit lite av ett signum för Korpen: det gröna och sköna ledarskapet. Att det sprider sig ut på alla nivåer i vår landsomfattande organisation är helt fantastiskt. Det gröna och sköna ledarskapet finns ständigt närvarande i mitt huvud. För om inte jag tar ett ansvar, hur ska jag kunna kräva att andra gör det? Ledorden säger ju egentligen allt: lev som du lär, möjliggör och bry dig. Och visst skulle vi kunna ta med oss de orden till vilken situation som än uppstår i vårt vardagliga liv?

Eva Bjernudd,
Generalsekreterare

Skribent: Camilla Waltin

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info