Hoppa till sidans innehåll

Vi är det perfekta komplementet

23 MAJ 2019 09:15
”Idrott hela livet” är mantrat, visionen och rättesnöret för hela vår stora idrottsfamilj.
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2019 09:15

Riksidrottsförbundets vision 2025 sätter fingret på något som är mer angeläget än någonsin, att vi ska erbjuda en plats och tillfällen att sporta, idrotta och motionera genom hela livet.

Drömmen om elitidrottande måste finnas där. Specialisering på en eller flera idrotter likaså. Men lika viktigt är det att det finns en plats för det mer prestigelösa motionerandet, det som kan utföras var man än befinner sig i livet.

Det är därför viktigt att Korpen har den kompletterande rollen i idrottsfamiljen. Historiskt har Korpen alltid varit förbundet som fångar upp och möjliggör motionsidrottande för människor som har en längtan efter glädjen över att ingå i ett sammanhang av skratt, svett och rörelse. Vi finns där för nybörjare, ombörjare eller senbörjare!

Vår ambition har och ska inte vara att konkurrera om våra förbundskollegors medlemmar. Tillsammans kan vi istället komplettera varandra. För det är ju en seger att exempelvis se hur en 12-årig tjej slutar spela i sin fotbollsklubb, för att några år senare lockas tillbaka till sin älskade idrott via Korpen och sedan återigen börjar spela i sitt hjärtas klubb. Att hon på så sätt lägger grunden för idrott hela livet visar hur viktigt det är att Korpen finns som sluss, och att vi dessutom kan erbjuda motionsformer resten av livet.

I helgen, den 24-26 maj, är det dags för Riksidrottsmötet (RIM), det högsta beslutande organet för Riksidrottsförbundet och lite av idrottens ”riksdag”. Inför RIM har Riksidrottsstyrelsen (RS) tagit fram ett stort antal förslag till beslut och här finns en del förslag som direkt eller indirekt påverkar Korpen:

- RS föreslår nya former för fördelningen av statens stöd till idrotten. Det påverkar stödet på alla nivåer. Föreningsstödet kommer vara liknande det som vi har haft tidigare. Korpen riks föreslås få en uppdragsersättning som omförhandlas vartannat år. Vår egen inställning i frågan är att det här är ett bra förslag och viktigt för motions- och företagsidrottens utveckling.

- Vid förra RIM 2017 fick RS i uppdrag att ta fram nya kriterier för hur nya förbund kan anslutas till Riksidrottsförbundet. Förslaget som växt fram innehåller en tydligare definition på vad vi menar med idrott. Där finns också skrivningar om att nya förbund inte får vara närbesläktade till redan anslutna förbund. Utifrån den nya definitionen har RS förslagit att Friskis & Svettis tas in som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Skulle RIM gå på RS linje så innebär det att både Korpen och Friskis & Svettis blir förbund med öppna föreningar inom motionsidrottsområdet. Om förslaget går igenom kommer vi behöva se över hur vi samverkar. Vi återkommer efter RIM när vi vet mer om detta.

Förra helgen hade vi Korpens Mötesplats på Bosön med 200 korpmedlemmar från hela landet. Det spelar ingen roll hur många Mötesplatser vi varit på – varje gång blir vi lika tårögt lyckliga över hur ni med liv, lust och engagemang suger i er av kunskap och inspiration. Ni kommer dit med öppna ögon och tar med er utbytet med andra föreningar hem, och väl hemma är ni grymma på att verksamhetsutveckla. Hurra vad bra ni är!

Vår Mötesplats gav oss också ett kvitto på att flera korpföreningar har samverkan och dialog med andra verksamheter för att ge sport- och motionssugna så bra förutsättningar som möjligt. Det är precis så som vi vill uppfattas – som det kompletterande förbundet, utan konkurrens och onödiga konflikter, för medlemmarnas bästa.

Vi hörs efter RIM!

Eva Bjernudd, generalsekreterare
Janne Johnson, förbundsordförande

Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info