Hoppa till sidans innehåll

430 0000 kronor ska sänka tröskeln till rörelse för hela familjen

04 APR 2019 14:55
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet nya satsning Pigg och Glad ska sänka tröskeln till fysisk aktivitet genom att rikta sig till hela familjen.
  • Uppdaterad: 04 APR 2019 14:55

Konceptet rymmer ett ledarlett pass som erbjuder en allsidig och funktionell träning med glädje i fokus, samt ett lopp som handlar om att pricka tiden rätt. Projektet är ett av totalt åtta som nu beviljas stöd från Framåtfonden, ett initiativ från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.

– Framåtfonden är en viktig möjliggörare där specialidrottsförbund får ekonomiskt stöd för att testa nya idéer för att få fler i rörelse över hela landet. Tillsammans kan vi bidra till ökad rörelseförståelse och att fler, oavsett ålder, hittar glädjen och gemenskapen i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Konceptet Pigg och Glad är ett ledarlett motionspass som erbjuds till barn, vuxna och äldre där alla tränar tillsammans. Det lekfulla passet är uppbyggt på olika stationer för allsidig och funktionell aktivtet. Syftet är att tillgängliggöra ett bredare utbud av motionsidrott och stimulera rörelseförståelse utifrån egna förutsättningar och ambitionsnivåer. Konceptet rymmer även ett Pigg och Glad-lopp som handlar om att gissa vilken tid det tar att ta sig runt en bana och komma så nära tiden som möjligt. Ett enkelt lopp där alla kan vara med utifrån sina förutsättningar.

– Vi vill sänka tröskeln och göra det tillgängligt för hela familjen att motionera tillsammans. Fysisk inaktivitet är en viktig faktor bakom fysisk och psykisk ohälsa, och tack vara Svenska Spel och Riksidrottsförbundets Framåtfonden kan vi med Pigg och Glad-konceptet vara en del av lösningen på samhällsutmaningen, säger Eva Bjenudd, generalsekrekterare hos Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet.

Utvecklingen av koncpetet har tidigare påbörjats av Korpen Svenska Motionsidrottförbundet, och med hjälp av Framåtfonden kan Pigg och Glad aktiveras hos utvalda föreningar under våren 2019. Förhoppningen är att inspirera fler till idrottsrörelsen och skapa en gemenskap för hela familjen.

Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet som fördelar totalt 7 300 000 kronor per år. Gemensamt för alla projektidéer är att de länkar samman traditionell idrott med nya idéer och tillvägagångssätt, något som är en viktig aspekt enligt forskaren Daniel Berglind.

– En framgångsfaktor för att påverka folkhälsan positivt är att erbjuda fysisk aktivitet som inte bara innefattar de traditionella aktiviteterna vi har idag. Det gläder mig därför att många av projekten som blivit beviljade pengar har en intressant ingång som förhoppningsvis kan tilltala fler än de redan idag fysiskt aktiva, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Följande förbund får vid denna utbetalning dela på 3 260 000 kronor:

Svenska Budo & Kampsportsförbundet, MotoriQ,425 000 kronor
Vill öka barns förståelse för idrott med ett nytt, glädjefyllt koncept som fokuserar på rörelseförståelse.

Svenska Bilsportförbundet, Hela Sverige trampar, 370 000 kronor
Vill välkomna fler personer till bilsporten genom att arrangera tillfällen att testa trampbil.

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Pigg och glad, 430 000 kronor
Vill med tränarledda pass skapa en lekfull aktivitet som erbjuds för hela familjen, där alla kan vara med utifrån egna förutsättningar.

Svenska Simförbundet, Mer för fler, 285 000 kronor
Vill introducera ett nytt koncept som kombinerar fem olika simidrotter, något som ska bidra till en ökad rörelseförståelse och få deltagare att testa nya grenar.

Svenska Skidförbundet, Fritids på snö, 500 000 kronor
Vill med konceptet erbjuda aktiviteter där barn på olika sätt glider på snö och därmed inspireras till mer fysisk aktivitet.

Svenska Innebandy, Handboll och Ishockeyförbundet, Fitness-sport, 300 000 kronor
Vill förena fitness-konceptet med lagidrott och skapa en gemensam plats för nybörjare över 12 år.

Svenska Fotbollförbundet, Fotboll fitness, 500 000 kronor
Vill få fler målgrupper i rörelse genom att erbjuda tränarledda pass utan fokus på prestation eller resultat.

Svenska Ishockeyförbundet, Pay & Play, 450 000 kronor
Vill organisera rekreationsishockey och skapa tillfällen för spontanaktivitet på isen.

För mer information, kontakta:
Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel 

070-24 53 116, This is a mailto link

Om Framåtfonden
Framåtfonden ger varje år en möjlighet för samtliga specialidrottsförbund att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet, för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Specialidrottsförbund som beviljats medel ur Framåtfonden denna gång är Svenska Budo & Kampsportsförbundet, Svenska Bilsportförbundet, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Svenska Simförbundet, Svenska Skidförbundet, Svenska Innebandyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet. Mer info finns på https://om.svenskaspel.se/sponsring/framat-for-fler-i-rorelse/

Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info