Hoppa till sidans innehåll

Aktiv senior är i mål

24 MAR 2022 09:56
Nu är projektet i mål efter två år där Korpen Östergötland, Korpen Södertälje och Korpen Uppsala ingick i pilotgruppen tillsammans med PRO på respektive ort.
  • Skapad: 24 MAR 2022 09:56

Tack vare er har vi fått fler utbildade ledare och skapat fler målgruppsanpassade aktiviteter för våra seniorer. Över 350 ledare har utbildats digitalt och totalt är det närmare 8 000 seniorer som har genomfört olika typer av motionsaktiviteter tack vare projektet Aktiv Senior.

Trots pandemitider har både utbildning och aktiviteter kunnat genomföras och vi kan glädjande nog se att utbildningen lett till att ledarnas kunskap om att erbjuda fysisk aktivitet för seniorer och seniorers hälsa har ökat. Det som ligger närmast i tiden för att möta de behov som finns är att göra utbildningen självinstruerande och inte vara beroende av att genomföra studiecirklar i samma utsträckning.

Utbildningen för aktivitetsledare är framtagen av flera forskare och specialister. Syftet har varit att etablera en bred och holistisk kunskap om anpassad träning för seniorer.

- Utbildade aktivitetsledare som förstår målgruppen är oerhört viktigt, menar Eva Bjernudd, generalsekreterare på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. I den här målgruppen är det viktigt att se individen, anpassa nivån och vara lyhörd, både på en social och fysisk nivå.

51412109927_2813735e27_c.jpg
- Under pandemin har motionsaktiviteter utomhus varit räddningen för många som annars suttit ensamma hemma. Motionen i sig är självklart viktig, men det sociala sammanhanget är minst lika värdefullt. Det säger Ann-Christine Ekström, ordförande i PRO Norra Botkyrka och en av deltagarna i Korpen Huddinge Botkyrkas seniorträningar.

I den nyligen publicerade Seniorbarometern, som gjorts på uppdrag av Riksidrottsförbundet, framgår det att äldre som motionerar i grupp upplever livet roligare. De uppger även ha rikt med vänner. Detta bekräftas av projektets egna effektmätningar. De visar att äldre upplever förbättrad fysisk, psykisk och social hälsa till följd av träning tillsammans med andra. Seniorerna tycker också att anpassade aktiviteter, träning ihop med andra i samma ålder samt duktiga ledare är viktiga parametrar för att börja eller fortsätta träna. Sammantaget stärker resultaten tesen att projekt såsom Aktiv Senior kan skapa möjligheter för att få ännu fler äldre i rörelse.

Nu välkomnar vi er som har seniorverksamhet eller ni som vill starta upp aktiviteter mot målgruppen att anmäla intresse för att tillsammans med andra föreningar ingå i 2022 års satsning för målgruppen seniorer.

Ta kontakt med Regina Hedström på Korpens förbundskansli för mer information.

Kontakt

Regina Hedström.jpg

Regina Hedström
This is a mailto link
0709-11 38 38

Skribent: Camilla Waltin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info