Hoppa till sidans innehåll

Information från Korpen gällande Coronaviruset

2020-03-03 09:56

*Uppdaterad 2020-03-27 kl. 14:22 Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet är ett stort förbund med verksamhet runt hela Sverige. Våra föreningar har alla olika förutsättningar – här finns både små, medelstora och stora föreningar som alla har aktiviteter som samlar motionsglada som vill sporta och ha roligt tillsammans. När nu risken för att smittas av Coronaviruset blir allt högre krävs det att vi alla tar ett ansvar för att inte föra smittan vidare. Vi kommer självklart att följa de rekommendationer och direktiv som myndigheterna, framförallt Folkhälsomyndigheten och regeringen, meddelar.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 12:21

Nytt förbud: Inga sammankomster med fler än 50 deltagare

Regeringen meddelade under fredagen att man tagit beslut om ett nytt förbud mot sammankomster med fler än 50 deltagare. Förbudet träder i kraft söndagen den 29 mars och gäller tills vidare.

Du som har funderingar och är osäker på hur ni ska hantera era aktiviteter i föreningen kommer att kunna hitta bra och relevant information om hur ni ska agera på Folkhälsomyndighetens hemsida. Eftersom förutsättningarna för smittoförloppet hela tiden ändras så rekommenderar vi dig att uppdatera dig ofta om vilka direktiv som gäller. Det kan också vara bra att kontakta kommunen där du bor, ifall det finns särskilda begränsningar.

Vanliga frågor om coronavirus och idrott

Coronaviruset påverkar idrottsrörelsen på många olika sätt. Här svarar RF på några vanliga frågor om coronaviruset och idrotten.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer angående idrottsaktiviteter

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya förtydligande rekommendationer för idrott. Beskedet är att idrott och träningsaktiviteter kan fortsätta, men med försiktighet. Träning utomhus är att föredra.

Riksidrottsförbundet i samverkan för att stötta äldre i karantän

Riksidrottsförbundet är en av flera organisationer som beslutat att samverka för att ge ökat stöd till kommuner med att hjälpa äldre som ombetts stanna hemma.

Allmänna åtgärder för att minska smittspridningsrisken:

  • Genomför en riskbedömning.
  • Ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget.
  • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
  • Information om allmänna hygienråd (till exempel affischer).

Riskbedömningen bör omfatta ett antal punkter som beskrivs utförligt på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också digitala möten eller webbseminarier som alternativ till fysiska möten. Vid alla evenemang bör arrangören vara extra noga med att personer med symtom inte deltar och att bra möjligheter till en god handhygien finns.

Ekonomi i föreningen

Coronavirusets effekter på samhället börjar nu ta fart, inte minst ekonomiskt. För att så snabbt som möjligt lindra de ekonomiska följderna är det angeläget att snabbt få överblick. Flera av våra korpföreningar har det redan nu tufft. Du som är arbetsgivare får här tips och rekommendationer om hur du kan agera.

Var kan jag få mer information?

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du hitta svar på många frågor som rör coronaviruset. Där finns uppdaterad riskbedömning av smitta och vad du själv kan tänka på – allmänna riktlinjer för att förhindra smittspridning. 

Även 1177 Vårdguiden har information om när du bör kontakta sjukvården för en bedömning.

Krisinformation.se hittar du samlad krisinformation från Sveriges myndigheter riktad till allmänheten.

Vi följer även Utrikesdepartementets reseinformation.

Har du frågor om Covid-19 ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Antal bekräftade och misstänkta fall förändras ständigt, allteftersom personer söker vård och undersöks för viruset. Var därför uppmärksam på ifall rekommendationerna förändras via Folkhälsomyndighetens hemsida

Får du inte svar på din fråga via någon av länkarna?

Som stöd finns våra föreningsutvecklare. Det går även bra att mejla till This is a mailto link

I podden nedan så ger Korpens generalsekreterare Eva Bjernudd korpföreningarna råd och rekommendationer, utifrån läget som råder den 17 mars 2020. Hur ska vi alla inom Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet förhålla oss till vår verksamhet och till smittspridningen av Coronaviruset? 

Vi har poddat igen! I det här avsnittet av Motionspodden Extra ger generalsekreterare Eva Bjernudd information om nuläget med fokus på ekonomi, Mötesplatsen med förbundsmötet och regeringens krispaket. Dessutom får du tips på motionsinspiration i Corona-tider.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:

  • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info