Hoppa till sidans innehåll

Information från Korpen gällande coronaviruset

2020-03-03 09:56

*Uppdaterad 2020-09-23 kl. 10:45 Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet följer utvecklingen kring coronaviruset via de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter kontinuerligt uppdaterar. Här hittar du länkar för att följa utvecklingen.
 • Uppdaterad: 13 MAR 2020 12:21

Så söker ni kompensationsstöd (2020-09-23)

Riksidrottsförbundet har sammanfattat information om kompensationsstödet som idrottsföreningar kan söka under hösten 2020.

Läs mer på rf.se

Folkhälsomyndigheten uppmanar till fortsatt ansvar - (2020-09-23)

Folkhälsomyndigheten har idag manat idrottsrörelsen att ta fortsatt ansvar för att förhindra smittspridning genom att planera och genomföra verksamhet på ett säkert sätt.
https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/folkhalsomyndighetenuppmanartillfortsattansvar

Riksidrottsförbundet uttalar sig med anledning av det nya kompensationsstödet 2020-09-16

Riksidrottsförbundet ska under mitten av oktober öppna en ny ansökan om kompensationsstöd för idrottsföreningar att söka. Denna gång gäller det verksamhet under perioden 1 juli-30 september 2020. 

Läs mer på rf.se

Förslag på förlängt stöd lättnader för publika arrangemang (2020-08-24)
Den 21 augusti presenterade regeringen ett förslag på förlängt stöd till idrottsrörelsen på en miljard kronor för resten av 2020. Man snabbremitterade dessutom ett förslag om undantag av ordningslagen för idrott och kultur. Gränsen på 50 deltagare under tävlingar, matcher och arrangemang ligger fast fram till att förslagen behandlats.

Sedan den 14 juni kan tävlingar och matcher för seniorer bedrivas igen förutsatt att Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska smittspridning kan uppfyllas.

Läs mer på rf.se

Folkhälsomyndighetens hemsida

Inga sammankomster med fler än 50 deltagare

Regeringen meddelade under fredagen den 27 mars att man tagit beslut om ett nytt förbud mot sammankomster med fler än 50 deltagare. Förbudet trädde i kraft söndagen den 29 mars och gäller tills vidare.

Du som har funderingar och är osäker på hur ni ska hantera era aktiviteter i föreningen kommer att kunna hitta bra och relevant information om hur ni ska agera på Folkhälsomyndighetens hemsida. Eftersom förutsättningarna för smittoförloppet hela tiden ändras så rekommenderar vi dig att uppdatera dig ofta om vilka direktiv som gäller. Det kan också vara bra att kontakta kommunen där du bor, ifall det finns särskilda begränsningar.

Projektstöd för att behålla unga i coronatider

Folkhälsomyndigheten har betonat vikten av fortsatt fysisk aktivitet för att främja hälsan. Om din förening har idéer på hur verksamheten för ungdomar kan anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer finns det möjlighet att söka Projektstöd hos Korpen.

 

Vanliga frågor om coronavirus och idrott

Coronaviruset påverkar idrottsrörelsen på många olika sätt. Här svarar RF på några vanliga frågor om coronaviruset och idrotten.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer angående idrottsaktiviteter

Folkhälsomyndigheten har kommit med förtydligande rekommendationer för idrott. Beskedet är att idrott och träningsaktiviteter kan fortsätta, men med försiktighet. Träning utomhus är att föredra.

Riksidrottsförbundet i samverkan för att stötta äldre i karantän

Riksidrottsförbundet är en av flera organisationer som beslutat att samverka för att ge ökat stöd till kommuner med att hjälpa äldre som ombetts stanna hemma.

Allmänna åtgärder för att minska smittspridningsrisken:

 • Genomför en riskbedömning.
 • Ge information i förväg om att personer med symtom på luftvägsinfektion inte ska komma till evenemanget.
 • God kapacitet för tillfredställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går tillgång till handsprit. Detta är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
 • Information om allmänna hygienråd (till exempel affischer).

Riskbedömningen bör omfatta ett antal punkter som beskrivs utförligt på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också digitala möten eller webbseminarier som alternativ till fysiska möten. Vid alla evenemang bör arrangören vara extra noga med att personer med symtom inte deltar och att bra möjligheter till en god handhygien finns.

Får du inte svar på din fråga via någon av länkarna?

Som stöd finns våra föreningsutvecklare. Det går även bra att mejla till This is a mailto link

Filmer och poddar med Eva Bjernudd

Under våren så gjorde vi ett antal filmer och poddar där Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets generalsekreterare Eva Bjernudd kommenterade den pågående pandemin och dess påverkan på Korpen. 

Filmer

Poddar

I podden nedan så ger Korpens generalsekreterare Eva Bjernudd korpföreningarna råd och rekommendationer, utifrån läget som råder den 17 mars 2020. Hur ska vi alla inom Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet förhålla oss till vår verksamhet och till smittspridningen av coronaviruset? 

I det här avsnittet av Motionspodden Extra den 24 mars ger generalsekreterare Eva Bjernudd information om nuläget med fokus på ekonomi, Mötesplatsen med förbundsmötet och regeringens krispaket. Dessutom får du tips på motionsinspiration i corona-tider.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.

 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

 • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.

 • Res bara om det är nödvändigt.

 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas

Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info