Hoppa till sidans innehåll

Korpen Engelaholm vinnare av Årets förening 2017 i Laholms kommun

20 DEC 2017 15:48
Bred verksamhet som engagerar så många som möjligt i åldrarna 15-60 år. Det föll kultur- och utvecklingsnämnden på läppen när ledamöterna tog ställning till vem som skulle tilldelas utmärkelsen Årets förening 2017 i Laholm och Ängelholm.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2017 15:51

- Smickrande, samtidigt som det känns närmast overkligt, säger Peter Johnsson samordnare av föreningens verksamheter, om utnämningen.

Med beskedet bestämde sig föreningen omgående för att ”betala” tillbaks till sina utövare; gratis tipspromenad på juldagen med sedvanlig start vid vandrarhemmet i Laholm.

En gest till en aktivitet som många förknippar med just Korpen. Fullt förståeligt med tanke på att tipspromenader alltid varit en röd tråd i verksamhetsutbudet. Ett enkelt sätt att få fler i rörelse. Varje söndag samlades förr hundratals laholmare vid Hökaslingan i Mellbystrand, gick rundan på några kilometer och svarade på kluriga frågor. Numera är vandrarhemmet i Laholm startpunkten för promenaderna.

Kulmen 1976-1978
Sedan starten 1963 har utbudet utökats successivt med kulmen åren 1976-1978, då det sammanlagda antalet lag i bordtennis, fotboll, handboll, tennis, badminton och innebandy uppgick till 140.

- En helt otrolig siffra, säger Peter, och pekar på den statistiska uppgiften, prydligt upphängd på anslagstavlan i föreningens kansli under vandrarhemmet i Laholm.

Utövarna var ofta män som slutat spela fotboll i de många sydhalländska klubbarna tillsammans med andra jämnåriga män med medelåldern inom räckhåll. Korpen fick därför något av gubbstämpel över sig. Och att fånga yngre var inte heller något uttalat mål. Tvärtom. I en intervju inför 25-årsjubileét 1988 oroas Ebbe Lindberg, som tillsammans med Hasse Magnusson var korpens främsta eldsjälar, över det faktum att allt yngre söker sig till verksamheten. Inte bra, resonerade han.

Vill fånga unga
Idag välkomnas unga som gamla. Inte minst unga ses som en viktig målgrupp för föreningen. Skälet är detsamma alltsedan korpens bildande; att få människor i rörelse för hälsans och välbefinnandets skull. Förr fixade ungdomarna detta själva, som aktiva i idrottsföreningar eller genom spontana uteaktiviteter. Med den digitaliserade spelvärldens intåg har hemmafåtöljen i många fall konkurrerat ut alla andra aktiviteter.

- Det märks främst bland svenska ungdomar. De är oerhört svåra att fånga via våra aktiviteter. Ungdomar med invandrarbakgrund är lättare att nå. Varför är svårt att säga. Kanske beror det på att de i större utsträckning vill göra något tillsammans med andra, säger Peter Johnsson.

Med ängslan ser han ensamsamhället ta allt större plats i vardagen. Hans motkraft är att jobba brett och få fler utövare. Via skolor, företag och handikapporganisationer informerar Korpen om sina aktiviteter, där alla kan delta utan måsten i form av regelbunden träning och liknande. Ingen aktivitet fordrar egen utrustning. Någon form av idrottskläder är allt som behövs. Klubbor och racketar tillhandahåller Korpen om man inte har det själv.

Lång lista
Listan över aktiviteter är lång: fotboll, innebandy, badminton, padel, bordtennis, cykling och tipspromenader. Gåfotboll, som vuxit lavinartat i England, tillfördes nyligen listan.

- Aktiviteterna pågår året runt. Så fort vi fått tillräckligt med deltagare till någon aktivitet kör vi igång. Och nu har vi bra snurr på verksamheten, säger Peter.

Värre var det för fyra-fem år sedan. Då blickade Korpen i Laholm söderut, tog kontakt med Ängelholm och bildade Korpen Engelaholm. Ett samgående som burit frukt på båda orterna. Nu har de också gemensam logga med stiliserad bild av en korp, en symbol som Korpen i Laholm alltid förknippats med.

Motivering till priset Årets förening
”Korpen är en förening med bred verksamhet som under året arbetat aktivt för att få så många som möjligt att kunna delta.”

Text och bild: Lars Ingemarson

Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info