Hoppa till sidans innehåll

Nu sätter vi balansen i fokus under en hel vecka

26 SEP 2022 11:49
Under v.40 ska vi tänka lite extra på balansen. Sedan några år tillbaka finns Balansveckan, som från början är initierad av Socialstyrelsen. Självklart finns vi med i satsningen på balans tillsammans med flera andra förbund inom idrottsrörelsen.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2022 11:49

När vi åldras är det inte helt ovanligt att balansen och styrkan försämras. Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning minskar risken för de skador som kan uppkomma vid fall.

Balans är ett samspel mellan hjärnan, nervsystemet och musklerna. Hjärnan signalerar genom nervsystemet till musklerna vilka muskler som behöver aktiveras för att stabilisera kroppen i olika positioner. När vi tränar balans, tränar vi upp hastigheten i dessa signaler. Att träna balans och styrka gör att du blir starkare i hela kroppen - i muskler, leder, ligament och skelett.

- Även om muskelmassan minskar med åren är det angeläget att träna regelbundet, säger Iréne Nilsson Carlsson som är folkhälsoråd på Socialstyrelsen. Med hjälp av allsidig träning kan muskelmassan bibehållas och på så sätt ge dig kondition, styrka, smidighet, ökad självkänsla och balans.

Att äta bra mat regelbundet och se till att träningen blir av är ett viktigt fundament för att bibehålla bra balans långt upp i livet. Att dessutom föra in enkla balansövningar i din vardag hjälper dig ytterligare. Här kommer några tips på bra vardagsövningar:

-Stå på ett ben vid olika sysslor, tex tandborstning och andra vardagssysslor

-Gå på linje

-Utmana dig genom att se hur länge du klarar av att stå på höger respektive vänster ben. Vad händer om du blundar?

Gå i skogen eller träna utomhus där underlaget är lite ojämnt är positivt för balansen

Dansa och rör dig till musik utefter dina förutsättningar

Här finns en film med enkla tips på hur du kan öva balansen hemma:

Skribent: Magnus Dahlberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info