Hoppa till sidans innehåll

Seniorprojekt - Aktiv Senior

I oktober 2019 erhöll Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet nästan 3 miljoner kronor från Postkodstiftelsen för att driva ett nationellt seniorprojekt under två år. Projektet leds av Regina Hedström och Annika Norlén.
  • Uppdaterad: 29 SEP 2020 13:58

Projektet i korthet

Projektet handlar om att utbilda ledare och få igång nya typer av verksamheter för seniorer över hela landet. I fokus ligger den fysiska, psykiska och sociala hälsan.

Aktuella utbildningar Basutbildning för seniorledare

Idrott hela livet är det stora målet i svensk idrotts strategi 2025 och i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet är seniorer en av våra viktiga målgrupper.

Därför har vi inom projektet Aktiv senior tagit fram en webbaserad utbildning för dig som är eller vill bli ledare för seniorer.

Som seniorledare bidrar du till ett livslångt idrottande genom att leda föreningsaktiviteter inom träning som bidrar till ökat välmående och gemenskap. Utbildningen ger dig verktyg som bidrar till att du kan känna dig trygg i ditt ledarskap och erbjuda senioranpassade aktiviteter som vilar på vetenskaplig grund. 

Utbildningen syftar till att ge dig en första grundläggande kunskap för att känna dig trygg och motiverad att starta upp träning och fysisk aktivitet för äldre samt få verktyg för att växa in i ledarskapet för att bemöta äldre på ett bra sätt, såväl i grupp som enskilt. Utbildningen genomförs just nu helt digitalt och består av en utbildningswebb med tre moduler. Utöver självstudier är det fyra samtals- och reflektionsträffar med utbildaren och övriga deltagare.

Utbildningen är under 2021 kostnadsfri då den finansieras av Postkodstiftelsen.

Planerade utbildningar och mer information

Startdatum: 21 september

Utbildare: Magdalena Asplund, Korpen Norrköping

Läs mer och anmäl dig.

Häng med i projektet!

Vi vill ha mycket tankar från er i föreningarna för att veta att vi är på rätt väg med projektet. Därför kommer vi under projektet gång att ha en blogg, Seniorbloggen, där vi berättar om vad som händer och gärna tar emot inspel från er via en kommentarfunktion.

Till seniorbloggen!

Vad handlar projektet om?

Historiskt har Korpen alltid haft en bred målgrupp med motion långt upp i åldrarna. Redan idag finns gympa, styrkeprogram, balansträning, fallteknik och gå-fotboll i vårt ordinarie utbud.

Vad är projektets övergripande mål?

  1. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet vill tillgängliggöra ett brett och anpassat utbud av motionsidrott för seniorer för att på så sätt sätta fler äldre i rörelse och därmed stärka folkhälsan.

  2. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet vill genomföra en utbildningssatsning bland befintliga föreningsledare för att öka kunskapen om seniorers hälsa och färdigheterna i att erbjuda senioranpassade idrottsaktiviteter som vilar på vetenskaplig grund.

Hur ska projektet genomföras?

Projektet drivs av Annika Norlén och Regina Hedström på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet i samverkan med PRO och SISU Idrottsutbildarna. Exempel på aktiviteter som kommer genomföras inom projektet är:

  • Utveckla och erbjuda nya subventionerade eller kostnadsfria utbildningar för föreningsledare som i sin tur ökar möjligheterna för föreningar att kunna erbjuda befintliga och nya seniora medlemmar prisvärda, roliga och enkla motionsaktiviteter.
  •  Utveckling och lansering av en digital utbildningsplattform. Genom webbutbildningen ”Med hälsan i behåll- ålder inget hinder” kan föreningsledaren var som helst och när som helst förkovra sig inom senior hälsa och få tips och inspiration om hur föreningen kan starta igång verksamhet.
  • Framtagning av färdiga konceptmaterial. Vi riktar oss brett till våra tusentals lokala föreningar och dess föreningsledare runtom i hela Sverige och kommer genom projektet att kunna erbjuda färdiga konceptmaterial. I de färdiga konceptmaterialen ingår bland annat stöd för lokal marknadsföring och opinionsbildning i form av exempelvis mallar.
  •  Utveckling och spridning färdiga träningskoncept.

Jag har fler frågor om projektet, vem kan jag kontakta?

 

     Regina Hedström
       This is a mailto link
       0709-11 38 38  

Vill du läsa på mer om projektstödet så finns här ett pressmeddelande som skickades ut vecka 38.

Projektet finansieras av:

I samarbete med:

  

Skribent: Simon Ruuth
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info