Hoppa till sidans innehåll

Coronastöd


Den pågående pandemin påverkar idrottsrörelsen och nya utmaningar dyker upp. För att du och din korpförening ska känna er uppdaterade med information om covid-19 och idrottsrörelsen, och på bästa sätt kunna hantera de utmaningar som pandemin skapar i och omkring föreningen, så har vi på denna sida samlat diverse information som ska fungera som stöd och inspiration.

Senaste nytt

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet följer utvecklingen kring coronaviruset via de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter kontinuerligt uppdaterar. På Riksidrottsförbundets hemsida uppdateras det löpandes med information om covid-19 och hur det påverkar idrottsrörelsen.

Kompensationsstöd för evenemang 29 september - 16 januari

För föreningar  eller specialdistriktsförbund (SDF) som genomfört eller skulle genomfört större evenemang, exempelvis cuper och motionslopp (relaterat till organisationens omsättning) och åsamkats ekonomisk skada under perioden kommer ansökan om kompensationsstöd öppnas 27 januari. Det kommer vara en löpande ansökningsomgång som är öppen mellan 27 januari och 28 februari.

Läs mer

Krav om 10 kvadratmeter per person för träningsanläggningar

Gym, sportanläggning, badanläggning eller liknande anläggning öppen för allmänheten behöver återigen anpassas för att minska risken för smittspridning. Det innebär exempelvis att arrangören behöver beräkna maxantalet så att varje besökare, inom varje avgränsat område inomhus, ska kunna disponera minst 10
kvadratmeter av den tillgängliga ytan.

Riksidrottsförbundet sammanfattade i ett möte den 22 december vad som gäller för träningsansläggningar med anledning av beskeden som kom från regeringen och folkhälsomyndigheten den 21 dec. 

Till PDF med info för restriktioner gällande träningsansläggningar.

Avrådan för läger och cuper inomhus

Fram till och med 16 januari gäller avrådan för cuper och läger inomhus. Enstaka
aktiviteter, matcher och endagstävlingar av typen seriespel eller motsvarande kan dock
genomföras.

Läs mer på RF.se

Checklista allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Länsstyrelserna har tagit fram en checklista som föreningen kan ha som stöd när ni planerar en offentlig tillställning eller allmän sammankomst för att kunna säkerställa att ni vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.

Se checklistan

Nya åtgärder mot smittspridning från 8 december

Regeringen och Folkhälsomyndigheten inför nya smittskyddsåtgärder från och med onsdag 8 december. Vuxna rekommenderas att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus. Idrottsrörelsen kan dock fortsatt hålla igång.

Läs mer på RF.se 

Vaccinbevis vid tävlingar inomhus från 1 december

Från den 1 december 2021 gäller nya regler för tävlingar inomhus med fler än 100 åskådare. Anordnaren av tävlingen måste antingen kräva vaccinationsbevis av vuxna åskådare eller införa begränsningar som exempelvis avstånd mellan åskådare. Riksidrottsförbundet har samlat information kring den nya regeln på sin hemsida.

Läs mer på RF.se

Så får föreningen del av Korpen återstartspaket

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har blivit tilldelade medel från Riksidrottsförbundet för att stödja föreningarna i återstarten av verksamheten hösten 2021. Stödet riktar sig till insatser som stimulerar möjligheten för föreningen att behålla, återrekrytera och rektrytera medlemmar när verksamheten kommer igång igen. Vi har utifrån de målen tagit fram ett antal insatser som ska hjälpa oss i återstarten.

Läs mer om hur föreningen får del av återstartsstödet

Så får din förening del av Korpens egna Coronastöd

Då coronapandemin slagit hårt mot alla föreningars verksamhet och därmed också ekonomin beslutade Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets förbundsstyrelse den 10 december 2020 att använda en del av Korpens egna kapital för att hjälpa Korpens medlemsföreningar ekonomiskt. Det rör ett stöd om 25 kr per medlem, möjlighet till uppskov på faktura samt en krisfond.

Mer om hur föreningen får del av stödet

Ekonomi

Det finns många stödåtgärder för föreningen att ta del av under pandemin, särskilt för föreningar med anställd personal. Vi har samlat viktig information och bra länkar att ha koll på kring ekonomin under dessa tider.

Till ekonomikollen. 

Kompensationsstöd 

Ni som föreningar i Korpen kan ansöka om kompensationsstöd från Riksidrottsförbundet för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för andra halvåret (kvartal 3 och 4) 2020.

Läs mer om kompensationsstödet. 

Vi ställer om - exempel i föreningarna

Samtidigt som vardagen är tuff så har pandemin skapat många nya intressanta idéer och lösningar för att vi inom Korpen ska kunna fortsätta erbjuda motionsidrott på ett säkert sätt. 

Om du och din förening har frågor, funderingar eller behöver stöd i dessa frågor så går det bra att kontakta Korpen riks föreningsutvecklare. Det går även bra att mejla till This is a mailto link

Läs goda föreningsexempel här.

Vanliga frågor om coronaviruset

Coronakrisen påverkar idrottsrörelsen på många olika sätt. Riksidrottsförbundet har på sin hemsida svarat på några vanliga frågor om coronaviruset och idrotten.

Till frågor och svar. 

Viktiga länkar

Marknadsföringsmaterial 

I Korpen Toolbox hittar din förening coronaanpassat marknadsföringsmaterial som till exempel affischer med information om hur smittspridning kan förhindras. Har ni önskemål om fler mallar, hör av er till Sofia Melander på Korpen riks.

Ladda ner coronaanpassat marknadsföringsmaterial. 

 

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.

  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.

  • Res bara om det är nödvändigt.

  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas
Uppdaterad: 25 SEP 2020 09:03 Skribent: Camilla Waltin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info