Hoppa till sidans innehåll

Coronastöd


Den pågående pandemin påverkar idrottsrörelsen och nya utmaningar dyker upp. För att du och din korpförening ska känna er uppdaterade med information om covid-19 och idrottsrörelsen, och på bästa sätt kunna hantera de utmaningar som pandemin skapar i och omkring föreningen, så har vi på denna sida samlat diverse information som ska fungera som stöd och inspiration. 

Senaste nytt

Ny omgång av kompensationsstöd för idrottsföreningar

Idrottsföreningar kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för januari och februari 2021Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 335 miljoner kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.

Föreningar kan ansöka om stödet enligt följande:

  • Ansökan är öppen från 15 april till 26 april kl 12.00 för ekonomiska förluster för januari och februari 2021.

Läs mer på rf.se

Så får din förening del av Korpens egna Coronastöd

Då coronapandemin slagit hårt mot alla föreningars verksamhet och därmed också ekonomin beslutade Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets förbundsstyrelse den 10 december 2020 att använda en del av Korpens egna kapital för att hjälpa Korpens medlemsföreningar ekonomiskt. Det rör ett stöd om 25 kr per medlem, möjlighet till uppskov på faktura samt en krisfond.

Mer om hur föreningen får del av stödet

Stopp för enstaka matcher eller tävlingar

Folkhälsomyndigheten har den 24 februari 2021 fattat beslut om att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott. Beslutet grundas på det rådande allvarliga smittläget.

Läs mer på Riksidrottsförbundets hemsida

Folkhälsomyndighetens information till idrottsföreningar

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade den 8 februari att de som är födda 2002 och senare återigen kan återgå till sina idrottsträningar och betonar vikten av att även gymnasieungdomarna nu får tillgång till träning igen. Folkhälsomyndigheten har samlat sin information till idrotsföreningar på sin hemsida.

Till folkhälsomyndighetens information för idrottsföreningar

Läget just nu med träning och tävling

Just nu är det mycket att hålla reda på för föreningen: restriktioner i kommunernas verksamhet, den nya pandemilagen och sedan tidigare Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Så vilka får egentligen träna, var och hur?

Läs mer om det här

Ny pandemilag från 10 januari

Riksdagen har beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari 2021. I anslutning till lagen har regeringen beslutat om en förordning och Folkhälsomyndigheten om föreskrifter och allmänna råd, som förtydligar hur lagen ska efterföljas.

Enligt pandemilagens förordning tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik. I lagen finns också särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten. Mer info i  Riksidrottsförbundets faq

Max åtta deltagare på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Maxtaket på antalet deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster har sänkts till åtta personer. Det gäller från och med den 24 november och kommer gälla fyra veckor framåt i första hand. 

Träning för barn födda 2005 och senare är undantagna från förslaget. Ni kan läsa mer om det här.
https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/maxgranspaattapersonergallerintetraning/

Polismyndigheten har sammanfattat vad som gäller på denna sida. Har din förening svårt med gränsdragningar eller beslut kopplat till detta så rekommenderar vi er att ta kontakt med er lokala polismyndighet för att se om de kan hjälpa er.
https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/forordningen-om-forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar---det-har-galler/

 

Ekonomi

Det finns många stödåtgärder för föreningen att ta del av under pandemin, särskilt för föreningar med anställd personal. Vi har samlat viktig information och bra länkar att ha koll på kring ekonomin under dessa tider.

Till ekonomikollen. 

Kompensationsstöd 

Ni som föreningar i Korpen kan ansöka om kompensationsstöd från Riksidrottsförbundet för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för andra halvåret (kvartal 3 och 4) 2020.

Läs mer om kompensationsstödet. 

Vi ställer om - exempel i föreningarna

Samtidigt som vardagen är tuff så har pandemin skapat många nya intressanta idéer och lösningar för att vi inom Korpen ska kunna fortsätta erbjuda motionsidrott på ett säkert sätt. 

Om du och din förening har frågor, funderingar eller behöver stöd i dessa frågor så går det bra att kontakta Korpen riks föreningsutvecklare. Det går även bra att mejla till This is a mailto link

Läs goda föreningsexempel här.

Vanliga frågor om coronaviruset

Coronakrisen påverkar idrottsrörelsen på många olika sätt. Riksidrottsförbundet har på sin hemsida svarat på några vanliga frågor om coronaviruset och idrotten.

Till frågor och svar. 

Viktiga länkar

Marknadsföringsmaterial 

I Korpen Toolbox hittar din förening coronaanpassat marknadsföringsmaterial som till exempel affischer med information om hur smittspridning kan förhindras. Har ni önskemål om fler mallar, hör av er till Sofia Melander på Korpen riks.

Ladda ner coronaanpassat marknadsföringsmaterial. 

 

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.

  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.

  • Res bara om det är nödvändigt.

  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas
Uppdaterad: 25 SEP 2020 09:03 Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info