Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Registerutdrag för en tryggare idrott


Barn och ungdomar ska känna sig trygga inom Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet och idrottsrörelsen. Som ett led i det arbetet beslutade Riksidrottsmötet 2019 att alla nya ledare inom idrotten som har direkt och/eller återkommande kontakt med barn och unga, ska visa upp ett begränsat registerutdrag för föreningen.

Direktivet om registerutdrag för barn- och ungdomsledare började gälla den 1 januari 2020. Om ni inte redan planerat och inventerat er verksamhet för att se vilka ledare som kan tänkas beröras så är det hög tid för det. 

Som barn räknas alla upp till och med 18 år enligt Barnkonventionen.

riksidrottsförbundets hemsida hittar ni material och bra tips för hur ni kan hantera frågan.

Några saker att tänka på.

Utse en ansvarig i föreningen

Utse en eller helst två personer i föreningen som ansvariga och skapa en rutin för att hantera registerutdragen. Gör även klart hur ni hanterar ledare där det finns någon form av belastning eller då någon vägrar att visa utdrag. 

Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts.Utdrag visas av den enskilde i original och återlämnas direkt. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen, endast en notering om att kontroll är genomförd för viss person i viss roll får dokumenteras.

Nu finns en enkel funktion i KIT där ni med några klick kan markera att ledare visat upp sitt registerutdrag.

Tänk igenom vilka ledare som berörs 

Kravet på att visa registerutdrag gäller enligt beslutet nya ledare, men vi rekommenderar att ni även uppmanar ledare som redan finns i verksamheten att visa registerutdrag. Detta är något som sedan ska göras regelbundet och rekommendationen är varje eller vartannat år. Det passar jättebra på till exempel en kick off för alla ledare i föreningen. Om alla har telefon eller dator med sig kan ju alla fylla i beställningen samtidigt!

Det gäller för ledare från 15 år och uppåt. För dem som inte är myndiga behövs målsmans hjälp. Läger och övernattningar är exempel som bör bedömas som direkt och/eller återkommande kontakt med barn och unga.

Tänk på att det är ledaren själv som måste beställa sitt utdrag hos Polisen.

Mer information

Det finns en Lathund som Riksidrottsförbundet har tagit fram om ni vill veta mer.

För er som vill veta ännu mer rekommenderar vi “Skapa trygga idrottsmiljöer” samt Trygg Idrott från RF. 
Rädda Barnen har också ett material som vi inom idrotten kan använda oss av inom idrotten.

Kontakt 

Om du har några frågor eller funderingar så bör din första kontakt vara till din förenings idrottskonsulent hos SISU. Ansvarig för frågan hos Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet är Pär Ånell:

Pär Ånell
This is a mailto link 
08-699 64 25. 

Uppdaterad: 29 SEP 2020 13:55 Skribent: Simon Ruuth
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info